היחידה לבריאות השיניים ושיקום הפה

שיקום פה

שיקום פהרובנו המכריע עוברים טיפולי שיניים נקודתיים לאורך חיינו במטרה לתחזק את השיניים ולמנוע התדרדרות משמעותית במצבן. חלקנו, לעומת זאת, יכולים להגיע למצב של הרס נרחב של השיניים בפה. הרס זה יכול להיגרם ממגוון סיבות, החל בתחזוקה לקויה של השיניים לאורך שנים והימנעות מקבלת טיפולי שיניים, דרך טראומה לשיניים בעקבות פציעה, תאונה או חבטה וכלה בחרדה דנטלית שמונעת מאיתנו באופן שיטתי, לקבל את טיפולי השיניים הנדרשים לאורך שנים. במצבי קיצון אלה, הטיפול הבא שנצטרך לעבור הוא כבר טיפול שיקום פה ועל סוג הטיפול הזה נדבר ממש כאן בשורות הבאות.

 

מה זה בעצם שיקום פה?

כפי שאמרנו בפתח דברינו, ישנם מצבי קיצון בהם נגרם הרס נרחב לשיני הפה. אצל אנשים הנדרשים לטיפול שיקום פה, נגלה בדרך כלל מצבים כמו חוסר בשיניים שנשרו או נרקבו, עששת נרחבת, מחלת חניכיים ושיניים חולות (בעלות חורים או בעלות דלקת בשורש). במצבים אלה, אין שום טעם לטפל בשן כזאת או אחרת ועולה הצורך לבצע הליך מקיף וכולל לשיקום כלל השיניים הפה. הליך זה הוא הליך הנקרא שיקום פה והוא מבוצע על ידי רופאי שיניים שמתמחים ספציפית בתחום זה וגם מוסמכים לכך.

מהם הטיפולים המבוצעים במסגרת שיקום פה?

במסגרת שיקום פה ניתן לבצע שורה של טיפולים, שאחד המרכזיים שבהם הוא השלמה של שיניים חסרות. השלמה זו יכולה להתבצע באמצעות שיניים תותבות, כתרים או גשרים, אם כי ברובם המכריע של המקרים, מבוצעת השתלת שיניים, שמספקת את הפתרון המקיף ביותר והעמיד ביותר לאורך זמן. יחד עם זאת, עוד לפני השלמת השיניים החסרות, נדרשים בדרך כלל מספר טיפולים ליצירת בנצ'מרק כלומר ליצירת בסיס שממנו ניתן יהיה להתחיל את תהליך השיקום. כך למשל, אם אנחנו רוצים לבצע השתלת שיניים או להתקין גשר כתר, יהיה עלינו לעקור שיניים שמפריעות בהתקנת קשת שיניים חדשה וכנראה גם אינן במצב טוב. כמו כן, יהיה עלינו לטפל בכל מצב של דלקת חניכיים ולטפל בשיניים חולות שאותן עדיין נרצה להשאיר בפה במסגרת הליך השיקום.

קראו עוד: טיפולי שיניים בהרדמה מלאה

האם בכל מקרה של שיקום פה ניתן לבצע השתלת שיניים?

ובכן, התשובה היא לא בהכרח. התנאי הבסיסי ביותר שבו יש לעמוד על מנת לאפשר את אופציית השתלת השיניים היא שישנה מספיק מסת עצם שבתוכה ניתן לעגן את השתלים הדנטליים. הבעיה היא, שבמצב של אובדן שיניים לאורך שנים, עצם הלסת באזורים בהם חסרות שיניים הולכת ונספגת ובמילים פשוטות, פשוט הולכת ומצטמצמת עד כדי מצב בו כבר לא קיימת מסת עצם מספיקה לעיגון השתלים. במקרים אלה ניתן לבצע מהלך שנקרא השתלת עצם בלסת התחתונה והשתלת עצם הקרויה הרמת סינוס בלסת העליונה. מהלכים אלה מצליחים במרבית המקרים, אם כי ישנם מקרים שגם השתלת העצם אינה מספיקה ובמקרים אלה עומדות בפנינו שתי אפשרויות מרכזיות.

האפשרות הראשונה היא יישום טכניקת All On 4 או 6 או 8, שמשמעותה היא עיגון ארבעה שתלים בלבד שיחזיקו קשת שיניים שלמה. יתרונה של שיטה זו היא שניתן לבחור לאורך הלסת את המיקומים בהם נותרה מסת עצם מספיקה, לעגן בהם ארבעה שתלים ועל ארבעת השתלים הללו להרכיב קשת שיניים שלמה. שוב, גם אופציה זו לא מתאימה לכל המקרים ומותנית בכך שאכן ישנם לפחות ארבעה אזורים כאלה בהם ניתן לעגן את השתלים. האופציה הנוספת היא השתלה בזאלית, שלמעשה מייתרת את כל ההתייחסות למסת העצם בלסת. שיטה זו מבוססת על החדרת שתלים דנטליים ארוכים שמעוגנים לעצם השלד של הלסת ולא לעצם הלסת עצמה. עצם זה נמצאת עמוק יותר מתחת ללסת (או מעל הלסת במקרה של לסת עליונה) ומצבה אינו קשור כלל וכלל למצב השיניים ולכן היא זמינה עבורנו תמיד לעיגון שתלים דנטליים. הבעיה? בישראל רק מעט מאוד רופאים למדו את השיטה הבזאלית והוסמכו לבצע אותה, אם כי שיטה זו נחשבת לשיטת החזית האחרונה הטובה ביותר והבטוחה ביותר.

 

מהן האפשרויות הנוספות פרט להשתלת שיניים?

במקרים בהם אין כל אפשרות לבצע השתלת שיניים, מבוצע שיקום פה באמצעות שיניים תותבות. מקרים אלה נדירים במיוחד ולרוב, אם תשקיעו את המאמץ בחיפוש הרופאים המתאימים וגם תרשו לעצמכם להשקיע את סכומי הכסף הנדרשים, תוכלו ליהנות מסט שיניים חדשות באמצעות השתלת שיניים. שיניים תותבות היא בדרך כלל  אופציה שאליה פונים רק לאחר שקצו כל הקיצים וכיום ישנן טכנולוגיות מתקדמות גם בתחום זה, טכנולוגיות המאפשרות ליצור שיניים תותבות מאוד אסתטיות ומאוד נוחות לשימוש. יחד עם זאת, כדאי לדעת שאופציית השיניים התותבות יכולה להיות גם אופציית קו הטיפול הראשון, כלומר מלכתחילה אתם מעדיפים לעשות שיניים תותבות במקום השתלת שיניים. העדפה כזאת יכולה להיות קשורה בשיקולי תקציב, אורך הטיפול או מורכבות הטיפולים והסיכונים בהם הם כרוכים. בכל מקרה, אצל הרופא המתאים, שמתמחה ספציפית בתחום של שיקום פה, תעמודנה לרשותכם כל האופציות האפשריות ומהן תוכלו לבחור את האופציה המתאימה לכם ביותר.

כמה עולה טיפול שיקום פה?

טיפולי שיקום פה נחשבים לטיפולים יקרים, פשוט מאוד מכיוון שהם כרוכים בהמון עבודה ותהליכים, לרבות תהליכים כירורגיים, שמן הסתם מייקרים את עלות הטיפול הכולל. עלות טיפולי שיקום פה יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים, אם כי לא מדובר בטיפולים שניתן לוותר עליהם או לעשות בהם קיצורי דרך. לבצע טיפול בשיניים בודדות זה יכול אמנם לתת מענה למצבי חירום שכרוכים בכאב או בתסמינים קשים אחרים, אבל זאת לא הדרך להחזיר לפה את מלוא התפקוד שלו וכמובן את מלוא האסתטיקה. במצבים אלה, אך ורק מהלך כולל של שיקום פה תחת כנפיו של רופא אחד שמנהל את התהליך, יכול לתת לכם את המענה הנדרש.

Exit mobile version